VREMEA

luni, 26 aprilie 2010

Cu tremur am simțit că trebuie să spun

Era anul 1977. Alte vremuri, alți deștepți, alte vedete, ată viață. Dar cumva nu foarte demult. Abia acum, putem zice, acum câțiva ani. Era 1977 și s-a întâmplat.

Acum știm că ne paște. Îl așteptăm cu înfrigurare. Pentru că și denumirea lui aduce un fior cu sine. Cutremur.

Sunt și campanii pe aceasta temă, stirileprotv.ro alocând un spațiu foarte generos pentru a ne aduce în prim plan ce înseamnă un adevărat cutremur. Să ne pună în gardă, dacă vrei.
Indiferfent că credem în treaba asta sau o considerăm o altă bălărie, e bine să fim pregîtiți. Chiar și aici, în buricul ardealului, pentru că vorba aia "cine râde la urmă...râde mai bine".

Am abordat suiectul din cauza unei impresii pe care am avut-o referitoare la comportamentul animalelor de la noi din curte. Mai multe despre acest subiect mai jos :
Autor: Mihail Grigore
Data: 27 Aprilie 2009
Interes general


In localitatea Vrancioaia din judetul Vrancea exista un centru seismo-biologic. In cadrul centrului, care exista de 20 de ani, sunt observate permanent, cu sisteme video si audio, patru papagali si cativa pestisori. Comportamentul animalelor este inregistrat iar informatiile ajung in timp real la Institutul de Fizica Pamantului din Bucuresti.

"Din pacate animalele se comporta ciudat doar inainte de un cutremur foarte puternic", a mentionat, pentru newsin.ro Stefan Tataru, coordonator al Observatorului Seismologic. "Pestii au tendinta de a sari din acvariu sau sunt foarte agitati iar perusii sunt fie linititi si tacuti, fie extrem de agitati si galagiosi". Un exemplu in care animalele de la Vrancioaia au avut un comportament nefiresc a fost la cutremurul din 1990, care a avut o magnitudine de 6,4 grade pe scara Richter.

Ideea ca animalele simt cutremurele inainte ca acestea sa aiba loc isi are originea inca din cele mai vechi timpuri, cand oamenii au inceput sa observe comportamentul ciudat al animalelor inainte de producerea unui seism (cea mai veche relatare de acest gen dateaza din anul 373 iHr. in Grecia). In epoca moderna proiecte de anticipare a cutremurilor prin observarea comportamentului animalelor au fost puse in aplicare in China si Japonia, insa oamenii de stiinta raman sceptici cu privire la eficienta unor astfel de metode de predictie.

Exista totusi nenumarate cazuri in care s-a observat un comportament ciudat al animalelor inainte de un cutremur. Situatii in care pestii se manifesta violent, gainile nu mai depun oua sau albinele isi parasesc panicate stupul sunt suspectate ca fiind semne ale capacitatilor de predictie seismologica ale animalelor. Foarte multi propietari de animale de casa au declarat ca pisicile sau cainii lor s-au comportat ciudat inainte de un cutremur. Animalele latrau sau mieunau fara vreun motiv evident sau aratau semne de neliniste si nervozitate.

Cercetarile in acest domeniu destul de controversat au relevat unele teorii destul de interesante. In anul 2003, un cercetator japonez a realizat un studiu care sugera ca unele rase de caini se comporta ciudat, prin latrat excesiv si agresivitate, inainte de cutremure. Nu se stie insa cu precizie ce simt animalele. O teorie ar fi ca vietuitoarele cu auzul foarte ascutit reactioneaza la ultrasunetele produse de fracturarea rocii tectonice. Alte teorii se refera la capacitatea animalelor (in special pesti sau reptile) de a simti vibratiile din pamant cu mult inaintea oamenilor sau la faptul ca animalele detecteaza schimbari de natura electrica in aerul sau gazele provenite din pamant. De asemenea, pasarile sunt foarte sensibile la schimbarile fluxului magnetic terestru.
sursa :"www.animalutze.com"

În concluzie, grijă mare. Mai mare.

Niciun comentariu: