VREMEA

miercuri, 26 ianuarie 2011

Vreau. Pot.

Între vreau și pot mai este un termenl. Treaba asta nu ți-o eXplică nimeni. Cei care nu s-au prea lovit de probleme, ar spune așa ”Vreau și pot !”. În schimb marea majoritate nu își permite aceasta certitudine, așa că este mai rezervată. Propoziția care le iese lor va fi întotdeuna ”Vreau, dar oare și pot?” Ori, acest oare vine de vis-avis, pentru că oricât ai vrea (spune viața trăită până atunci) deobicei nu prea și poți să faci acel lucru, ori să pui în practică gandul ăla care te-a tot măcinat nopți de-a rândul. Aici nu ține de faptul că ”nu ai găsit modalitatea în care să prezinți ceea ce ai vrut în cel mai bun mod”. Nuuu. Ține doar de faptul că în realitatea acestora din urmă au fost atâtea situații în care ceea ce au făcut era bine, dar NEapreciat, ori bine gândit dar de NErealizat.
Pe de altă parte însă, generația mai tânără pleacă dintr-un alt punct. Unul mai simplu și netrecut prin experiențele negative care încet dar sigur îți taie tot elanul. Așa că propoziția lor de început este plină de siguranță. ”Vreau și pot !” vor spune aceștia, cu gândul clar că dacă au în cap ceva, există posibilități să ducă acel lucru la bun sfârșit. Le dau dreptate, punându-mă în postura lor, chiar dacă în mod normal ridic câte o sprânceană de fiecare dată când aud propoziția asta. Sigur are legătură cu experiența deja acumulată.
Revenind, termenul care face diferența se împarte între ”Vreau ȘI pot !” (generația mai tânără)
”Vreau SĂ pot !”(ăștiălalți mai trecuți)

Un comentariu:

Anonim spunea...

Eu as merge mai departe putin cu rationamentul. Ma gandesc la anii de tinerete cand mi se parea ca lumea e a mea si ca pot face orice imi pun in cap, credeam ca "tot ce zboara se mananca" (zicala permanent valabila la tineri).
E normal sa aiba aceasta atitudine atata timp cat nu au dat inca peste dificultati care nu tin de vointa lor, dar e "pe vine" si aceasta experienta si apoi o sa ajunga si ei sa gandeasca mai profund, mai realist, mai ... ca noi.
Eu una imi doresc sa am mintea de acum si inconstienta de atunci si poate ca mi-ar iesi si mie "vreau si pot", macar as face mici "ajustari"....whatever.........
Ar fi interesant sa revii cu subiectul peste un timp, dupa ce observi evolutia tinerilor de acum care ajung la o oarecare maturitate peste X-time, sa vedem ce concluzii se pot trage atunci.
Cam atat acum, iar mi se blocheaza mintea :(

Strumfy