VREMEA

luni, 3 august 2009

Generations.Diferenţa

Diferenţa, în comparaţie cu indiferenţa are un atu. Însă diferenţa dintre X şi Y este dată de modul în care fiecare abordeayă o situaţie. Ca să restrâng focus-ul, "diferenţa între generaţii" mult trâmbiţată şi despre care au curs tone de cerneală am experimentat-o la rândul meu deunîzi. Prim plan - cei trecuţi de tinereţe, care din experienţele acumulate te pun în postura să te aştepţi să...(ştie, se prindă, acţioneze, găsească soluţii) mai bine decăt tineretul. Ei bine nu. În mintea aproape adormită a celor ce au avut neşansa să prindă muuuulţi ani de regim foarte restrictiv, nu îşi mai face simţită prezenţa ACŢIUNEA. În discuţii sigur că "daaaa", sunt de acord cu mai toate aberaţiile legate de o temă, dar aici se opresc. La discuţii. Multe...puţine, nici nu mai contează, pentru că e domeniul unde ei exceleayă şi oricând pot introduce sintagma "pe vremea noastră" cu amintirea unui oarecare confort interior. Indiferent dacă le-a plăcut sau nu să fie subjugaţi - oricum opţiuni nu prea aveai - aşa că s-au mulţumit la ce aveau şi cam atât. Lumea s-a mai deschis între timp, ei au pierdut legătura. Au rămas la stadiul de discuţii şi concluzii din trecut. Oricît timp ai pierde cu explicaţii pe zeci de variante, din dorinţa de a-i face cumva să priceapă sunt prea departe şi nu mai au puterea de a înlocui tradiţionalul nu cu "hai să încercăm" pus în practică. Mirarea este cu atât mai acută, la observarea celor trecuţi şi de vărsta lor care sunt mult mai prinşi în cotidian sau în realităţile 2009. Ei bine, îmi permit atunci să concluzionez. Diferenţa dintre generaţii este iniţiată din mijloc, de cei care ajunşi la o anumită vârstă vor să piardă contactul cu ce se întâmplă pe lângă. Chiar cu riscul de a afecta şi pe cei ce tot în acest lângă trăiesc. Din păcate sau din fericire - nu ştiu unde s-o încadrez - acţiunile fiecăruia dau (general fie spus)diferenţa dintre generaţii.

5 comentarii:

CORA spunea...

Eu nu cred in diferenta intre generatii. Eu cred in diferente intre oameni. Si atat :)

Anonim spunea...

Sa stii Andy ca diferente exista intre oameni, indiferent ca sunt mai in varsta sau ca acum isi traiesc anii tineretii. Din cate am inteles, tu vroiai sa creionezi cumva doua categorii. Aceasta a fost observatia ta, buna de altfel. Vezi tu, cei care au trait atata timp in vechiul regim sunt foarte greu de urni si datorita faptului ca atunci asa era lumea. Se urnea greu. Orice vroiai sa faci, te gandeai de o mie de ori inainte, ca sa fii sigur ca iese bine. Si la final tot rau iesea. Asa ca le vine destul de greu sa fie atat de schimbatori in vremurile de astazi cand te schimbi de la minut la minut. Asta cu gandul la trecut, Cora aprecia bine, exista diferente intre oameni nu intre generatii. Atunci lumea era cam la fel, linistea domnea si toata lumea cam dormita. Acum, fiecare se trezeste cat poate, cat intelege si cam cat il duce capul. Pacat ca majoritatea nu-si mai preocupa timpul cu alegerile bune, atata timp cat au posibilitatea sa faca alegerile pe care le vor mult mai usor.

Anonim spunea...

eu vad diferenta intre generatii la capitolul educatie, sau atitudine fara de educatie (alor mei fata de mine, a mea fata de cei mai mici...)
exista diferenta intre generatii, nu doar intre oameni, cel putin din ce am vazut eu in jur
in rest, nesimtirea si/sau bunul simt sunt peste tot, indiferent de varsta, de cat ai trait intr-o epoca sau alta, pe un continent sau pe altul - aici intervine diferenta intre oameni, intr-adevar...
in final, ramane in urma ta ceea ce vrei sa ramana, in functie de educatie......

strumfy

Violet spunea...

intr-adevar, exista diferente intre oameni dar diferentele dintre generatii sunt cele mai frapante. se mai vorbeste si de modalitati de a apropia generatiile si nu doar noi romanii ne confruntam cu problema asta. singura explicatie pe care o gasesc eu pentru diferenta asta e datorata relatiilor dintre oameni. s-au schimbat si continua sa se schimbe si unii oameni, asa cum ai subliniat si tu, au preferat sa puna un zid intre ei si ceilalti. au pierdut startul si nu-l mai pot prinde din urma. in asta consta diferenta, zic eu.

Andy Popianos spunea...

Fără a jigni pe cineva, observ că există diferenţe între categorii de oameni aparţinători ai anumitor perioade.

@ Cora - oamenii fac diferenţa îţi dau dreptate, dar la fel oamenii se leagă din motive ce-i adună împreună.
Aceste motive compun o generaţie care în linii mari acţionează într-un anumit fel. Cu cât ai un bagaj mai mare de experienţe eşti mai deschis la cap şi apar diferenţe în modul de a înţelege lucrurile şi comportament.

@ Anonim - mă bucur că nu sunt singurul care observă

@ Strumfy - corect, rămâne ceea ce vrei şi poţi să laşi în urmă. Aici e schisma, pentru că noi am prins o generaţie sau două care n-au avut posibilităţi mai deloc în a evolua.

@ Vio - şi relaţiile se schimbă, ca şi anotimpurile sau viaţa, ar trebui să fim mai atenţi însă la toate schimbările astea. Să nu pierdem liniştea interioară, bucuria lucrurilor mărunte, doar pentru că avem libertatea de a face mai mult