VREMEA

marți, 26 mai 2009

No hai să...

vorbim despre nimicuri. Acele nimicuri care ne fac viaţa "frumoasă". A se observa de musai ghilimelele, că dacă nu iară-s pus în situaţia de a da explicaţii 10 minute pentru că nu s-a înţeles ideea, care oricum mi se pare o tergiversare şi o lălăială, că poate doar doar, se ajunge cu discursul la subiectul preferat şi evident numai bun de ACUZAT. Aşa am mai văzut că se întâmplă şi am făcut aşadar atenţionarea. N-a durat decât 4 rânduri, da noh, îs convins că a înţeles TOată lumea. Deci vorbim despre adevăruri adevărate, acceptate ...sau nu. Toată lumea are ceva pe dinauntru care îl ghidează în tot ceea ce face. Acest ego interior se clădeşte de mic şi se căleşte în timp pe baza învăţăturilor primite şi a realităţilor întâlnite. Cu anii ce trec însă, încet dar sigur, acest ego începe tot mai des să fie catalogat şi disecat. De ce? Păi pentru că fiecare creştem şi ajungem la vârste care presupun alte acţiuni, alte dorinţe, alte năzuinţe. Şi dacă ai ceva de spus - este general acceptat - că ar fi bine să spui dar cu măsură. Pentru că vorba, rezultantă a unui gând poate lovi. De acord până la un punct. Acel punct în care nu sunt de acord cu regula societăţii care zice : ai voie să gândeşti, dar gândeşte în anumite limite, ai voie să faci ce vrei, dar în aceleaşi limite. Păi, şi atuni întreb, la ce bun să mai depun efortul, dacă oricum sunt încorsetat de limitele "acceptate de societate pentru un trai fericit". Intru mai în detalii şi încep prin a diseca câte îmi vin acum în cap. Pornind de la adevărul mai sus amintit cum că ne formăm de mici şi ne îmbunătăţim pe parcurs, în tinereţe te afectează altfel anumite acţiuni, trăiri, locuri, oameni. Cu cât interacţionezi mai mult cu ei, cu atît observi, înveţi şi bagi la cap pentru ca mai târziu să aplici la rândul tîu ce ţi-a plăcut şi evident să excluzi ce nu ţi-a plăcut. Aici intervine prima steluţă *. Universul care te formează este cuibul tău. Acolo te-ai născut, te gândeşti că acolo vei îmbătrâni dar vei face mai mult decât înaintaşii.
Ceea ce majoritatea a înţeles este ultima parte *că vei face mai mult decât au reuşit ai tăi. Şi pe asta se concentrează. Din cauze diferite se pleacă de acasă. De "libertate", de a vrea altceva, de a găsi ceva mai bun în acel moment.
Se observă aşadar prima diferenţă clară între 2 oameni. Cel care crede că acolo îi este locul şi celălalt care, trecând prin experienţele din alte locuri nu mai are cum să fie legat de acel loc numit "acasă". Mai departe. Se zice că acasă este acolo unde te simţi cel mai bine, comparativ cu o mai veche vorbă care zice că nicăieri nu e mai bine ca acasă. Alăturându-le pe amandouă, rezultă că aici se apropie cele 2 categorii cel mai tare. Îşi doresc ca "acasă" să fie locul în care să se simtă cel mai bine.
Pasul următor face ca ambele categorii să încerce noutatea. Prima categorie, mai legată de "acasă"-ul perfect întâmpină oareşce greutăţi în adaptabilitate, comparând tot timpul binele existent în universul de care s-a ataşat cu binele întâlnit. A doua categorie nu întâmpină dificultăţi atât de mari, ei fiind obijnuiţi cu schimbările. De fapt schimbările sunt parte din viaţa lor, singura idee pe care insistă este dacă să le accepte sau nu. Habar n-am cum e mai bine să fii, dar un mijloc se va găsi, ori cel mai uşor le vine să-l găsească celor care au mai făcut-o de-a lungul vremii, că aşa-s ei clădiţi.
Cu legături puternice referitor la această primă diferenţă, îşi mai face loc una. Cea legată de oameni. Universul liniştit al primei categorii, cu influenţe clare asupra a tot ce înseamnă persoana respectivă este diferit TOTAL de cel întâlnit la cea de-a doua categorie. Primii sunt mai legaţi de oamenii care le-au insuflat cunoştinţe, idei şi alteuri, pe când ceilalţi au relaţii ceva mai distante ca să nu zic reci cu cei ce-i înconjoară. În timp ce primii împărtăşesc un grup limitat, în care cunosc pe toată lumea, a doua categorie este înconjurată de amici, cunoştinţe, prieteni din care îşi alege pe care să şi-i apropie mai mult. O altă diferenţă definitorie.
Din cele expuse până acum, este logic ca şi aşteptările unuia comparativ cu celălalt să fie diferite, iar dacă nu sunt diferite, drumul până la la realizarea visurilor este altfel - opus - imaginat în fiecare din categorii. Pentru prima categorie este mai complicat, pentru ceilalţi este mai facil şi din cauză că nu îşi bat atâta capul de unii singuri. Sunt înconjuraţi de lume, ori se ştie că câte capete, atâtea păreri. Singura lor decizie este atfel facilă, care din variantele discutate li se mulează cel mai bine.
Concluzia întregii observaţii, explicată cu lux de amanunte este că a doua categorie este majoritară în societate. Acea societate care a făcut de mii de ani reguli, ca să se poată înţelege şi să poată convieţui. Însă aceeaţi societate care impune pe de altă parte aceste anumite limite, în care "se face" este folost în exces, atât în vorbe cât şi în fapte. Aceeaşi societate, gazdă a celor care nu au limită şi care într-un mod frumos sunt astfel atenţionaţi. Comparativ, cei din prima categorie sunt mult mai analizaţi şi uneori chiar acuzaţi. Că nu fac parte din marea majoritate, facil de înţeles de toată lumea. Păcat. Nu mă îndreptam înspre limita cealaltă, să ma aştept să fie de-a dreptul admiraţi. Departe de mine gândul. E doar o obseravţie simplă, într-o lume tooooot mai complexă.

3 comentarii:

blue_sasha spunea...

Se spune ca oamenii sunt astfel construiti incat cauta frumosul si binele(sau cel putin asa ar trebui) Cei care pleaca de acasa fac asta pentru ca nu mai vad alta solutie, din pacate. Imi pare rau de tara asta ca nu a avut macar un politician care sa fie patriot; caruia sa-i pese intr-adevar ce se intampla cu oamenii, cu resursele tarii.
Cat despre reguli, recunosc ele sunt necesare pt. ca o societate sa functioneze dar uneori sunt situatii in care doar cei care cunosc regulile isi pot permite sa le incalce :)
Ganduri de bine

Andy Popianos spunea...

Cum ai inceput, ai continuat, ai adus in subiect politica, ca sa fii deacord am impresia cu majoritatea acestor reguli. Hmmm. Nu inteleg ce ai vrut sa spui, dar raman la ale mele. Si ideea ca sometimes regulile sunt pentru cei multi / majoritatea.

blue_sasha spunea...

Am vrut sa-mi sintetizez ideile dar se pare ca nu s-a inteles nimic asa ca mai incerc o data. m-am referit la motivul pentru care oamenii pleaca din tara (si nu la mutatul din casa parintilor ca asta e alta poveste). desigur asteptarile si trairile lor se schimba si sunt diferite de ale celor de acasa. ei sunt mai practici, mai maturi mai obisnuiti cu luarea deciziilor. dar pe mine ma doare MOTIVUL pentru care se pleaca si de asta am adus in discutie politica pentru ca la capatul tunelului nu vedem nici o luminita si vorba unei prietene "voi cei care ramaneti in tara sunteti cei curajosi".
si acum despre reguli care din pacate sunt asa cum ai spus si tu, pentru cei multi.nu o sa ma leg acum de regulile general valabile ptr. ca o societate sa functioneze si sa nu existe haos ci la regulile de care ne lovim in fiecare zi, la scoala sau la locul de munca. putem gandi ce vrem si putem face orice dar sa nu-i lovim pe cei de langa noi, cred eu,
pentru ca, se spune, e mai usor sa distrugi decat sa construiesti iar astazi oamenii sunt destul de nesiguri pe ei asa ca ce rost are sa fim noi cei care le facem vant in abis in loc sa le intindem o mana de ajutor? sau cine mai intoarce azi si celalalt obraz?
sa incalci regulile, la locul de munca sa zicem, nu-i deloc usor cum cred atatia. iti trebuie un strop de curaj, mult mai multa incredere ca ceeea ce faci tu e bine ptr. ca firma sa urce un pic mai sus (si nu faci asta doar ca sa-ti masori puterile) si sa fi pregatit ptr. observatiile sefului, privirile si atacurile colegilor si glumele facute pe seama ta la petrecerile firmei. de genul "ghiciti cine va zbura primul din firma?" :)Dar daca crezi in ceea ce faci nu ai cum sa faci altfel. eu, am avut insa un sef destept care in ciuda aparentelor, a vazut ca actiunile mele sunt in folosul firmei iar cand mi-a spus intr-un final "intotdeauna ai fost mare in ochii mei" am simtit ca a meritat sa fac ceea ce cred.
Zile senine :)