joi, 12 februarie 2009
Ratarea ocaziilor...
E o vorba TOT de-a noastra, conform careia momentele nu ar trebui ratate. Caci momentele sau ocaziile, se vede si in spot(fotbal)se "razbuna", ori cel ptin nu se mai intorc. Booon. Dar daca afara e criza si toata lumea e crizata, dupa cum ni se tot repeta pe toate mediile, fie tv radio sau presa scrisa, ma intreb. Oare in acest moment e bine sau nu sa ne mai facem planuri de viitor? Ma intreb aici in scris pentru ca as vrea sa aud parerea altora, din cu totul alt punct de vedere, evidentiat de un alt tip de maturizare, pana in momentul in care vor apasa pe tasta "afiseaza comentariu". Deci, ca e criza, toti expertii - care teoretic au experienta necesara - ne spun cat se poate de neaoş sa stam cuminti, cel putin o perioada, sa nu investim, ce mai - sa NU investim, a dimpotriva sa strangem cat mai putem si sa strangem si cureaua. Toate din dorinta sincera si usor de inteles de a ne da un sfat pentru posibile vremuri grele. Booon. Da' cum era aia cu ratarea ocaziilor, sau a momentelor? Aici e intrebarea. Daca, doar daca, in apele tulburi de afara, in disperare de cauza, ori in cautare de solutii unii vand tot ce au la pret de nimica, doar sa-si acopere datoriile restante. Este posibil si asa ceva nu? Ca doar ceea ce se vede/aude sunt doar prognoze, adica previziuni. Ei bine, daca, bunaoara ti se iveste ocazia sa vezi anuntul in ziar. "Vand garsoniera la incredibilul pret de 5000 euro". Se poate intampla, nu? EI, i acel moment, evident - d.p.d.v. financiar - la fel ca la aceasta ora, adica slabut, te intrebi firesc:"Oare sa ma bag sau nu?" Bine, exista apoi toate alea cu stai sa vezi daca iti da cineva si daca iti da sa garantezi cu ceva blablabla HO. Important e acest sa ma bag sau nu? Adica decizia. Pot rata o ocazie, care conform vorbei nu se va mai intoarce? Sau, constient fiind ca si asa nu se poate stau linistit ca e mai bine asa. Si dupa ce aprofundezi de cateva (mii de) ori subiectul, ajungi la o concluzie. A mea esta evident de mijloc (simbol al imbatranirii). Nici asa, nici asa. Pacat ca la mijloc stau cei mai multi, catalogati ca si fricosi, neinspirati etc. Deci intreb, oare ce e mai bine pe timp de criza, pe langa un somn profund sau liniste-ntre ganduri? Sa "te bagi" sau "sa astepti"?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Dificila intrebare. Asa ca fac o impartire a crizei econimice.
Puncte forte:
In domeniul imobiliar este un avantaj aceasta criza. Mai scad si la noi preturile la apartamente ca prea se cocotasera sus. In Budapesta, inainte de criza un apartament cu 2 camere la mansarda costa 25000 euro, pe cand la noi ajungea la suta de mii, chiar peste. Si la achizitionarea unei masini este la fel de avantajos. O iei cu un discount mai mare oferit de firme numai ca sa mai vanda si ele ceva.
Puncte slabe:
Insa exista si o problema. De ex. siguranta locului de munca. Degeaba imi iau casa si masina daca maine exista riscul sa fii dat afara sau firma sa se inchida pentru ca nu face fata. Ti-ai luat casa/masina cu banii jos sa zicem, dar ai ramas fara slujba. Atunci ce rost mai are sa o mai are daca ramai cu vistieria goala si nu iti poti permite sa acoperi cheltuielile generate de o masina sau o casa?
Raspunsul meu: Eu risca, as face o investitie.
TE BAGI ! dar iti asumi un risc calculat - semn de intelepciune [nu neaparat imbatranire :)]. Din pacate cei mai multi (nici fricosi, nici neinspirati) nu-si pot permite macar sa viseze, dar sa se si bage in ceva - criza fiind sau nu - si zic asta din prisma castigurilor salariale. Cei care se baga in ceva acum au spatele in general acoperit: fie au un serviciu stabil (gen bugetar cu ceva sporuri...), fie au un salar de 4-5000 ron net/luna - sau mai mult - si deci au trecere la banci (pe aici intra sefi de diverse departamente care oricum nu raman fara job (primii "pleaca" executantii...).
Daca ar fi sa ma rezum strict la exemplul tau din ziar (cred ca fictiv totusi) TE BAGI si inca cum! singura conditie fiind tot spatele acoperit cumva...
De somn profund nu se pune problema, ca atunci APROAPE ca faci umbra pamantului degeaba.
Naspa ca nu-ti prea da viata posibilitatea de a alege atunci cand gasesti ceva si simti ca trebuie s-o faci.
Si o intrebare acum: tu CONCRET ce faci? in ce te bagi/investesti? As indrazni sa si raspund: "in viitorul meu"
Toti gandim asa, zic eu, dar unii ajung mai greu la ce-si propun.
Din nou....NASPA!
dana
Observ, din ceea ce am citit, că există o injumătăţire clară a ceea ce trebuie versus ceea ce vrei să faci. Punctul de mijloc se numeşte cred : "pot să fac"? Amy, cu toate motivele frumos detaliate, sincer aş risca la rândul meu, dar oare e alegerea bună? După cum consideră Dana, "viitorul" ăsta mult prea gândit şi aşezat, vorba reclamei sună....tot NAŞPA. Merg însă pe ideea, s-ar putea proastă că nu-i dracu' atât de negru pe cât pare. Desluşesc încă o concluzie de optimism, dar un răspuns ...mai printre buze... afirmativ. Hmmm, mulţumesc.
Trimiteți un comentariu